Prester bedre med mental trening
Postet av Noshin Riaz den 26. Jan 2017
Ved å trene regelmessig, systematisk og over tid kan mental trening utvikle strategier som gir deg et ekstra løft i den fysiske treningen.
For de fleste krever hverdagen mer av hjernen enn av kroppen. Vi bruker hjernen hver dag, og mange er kanskje ikke klar over at de faktisk trener mentalt allerede. Du lærer deg å takle vanskelige situasjoner på jobb, jobber kanskje med å opprettholde motivasjonen til å gjennomføre en vanskelig oppgave eller til å holde selvtilliten stabil ved å si positive og konstruktive ting til deg selv.
– Målet med mental trening er at du skal føle deg bra med deg selv, og det du gjør i hverdagen. Derfor er mental trening viktig både for Ola og Kari Nordmann, så vel som toppidrettsutøveren, sier Linn Engdahl Lysvik, idrettspsykologisk rådgiver og prosjektleder i Tankeboksen.
Engdahl Lysvik peker på at de færreste er klar over hvilke mentale strategier de tar i bruk i hverdagen.
– Hovedpoenget her er at de fleste ikke er bevisste hva som foregår mellom tanker, følelser og atferd, og at det ofte gjør at de av og til velger en mindre effektiv mental strategi i en situasjon. For å utvikle deg mentalt er du nødt til å bli oppmerksom på egne mentale svakheter, så vel som styrker. Og ordet trening innebærer at du trener regelmessig, systematisk og over tid for å utvikle disse strategiene, sier hun.
Viktig bevisstgjøring
Den mentale treningen handler altså om å bli bevisst og oppmerksom på egne svakheter og styrker. Du implementerer mentale teknikker og tar tak i utfordringene du har personlig, og jobber deg gjennom utfordringene. På denne måten kan du selv utvikle strategier og teknikker du henter frem ved behov, og som kan gi deg et ekstra løft i treningen fordi du er nødt til å ha med deg hodet i det du gjør.
– Det er viktig å huske på at vi allerede trener mentalt når vi er fysisk aktive, minner Engdahl Lysvik om.
Samtidig kan du støte på utfordringer som er vanskelig å takle og forstå på egenhånd.
– Om du finner det vanskelig å selv se hvor du har noe å hente kan faglig veiledning være en god idé. Ofte kan utøvere jobbe tett med en mental trener fordi de møter på situasjoner, både i hverdagen og i konkurranse, som de selv ikke forstår seg på eller klarer å takle på egenhånd. Drar du med deg stress og spenning fra uløste situasjoner kan dette gå utover den fysiske formen. Hode og kropp henger sammen, påpeker Engdahl Lysvik.
Av:trening.no
Kommentarer
Logg inn for å skrive en kommentar.
Siste fra Noshin Riaz
Seks krevende plankevarianter
03.06.2019
Tre øvelser for raske ankler
21.05.2019
Bør du droppe løping som oppvarming?
09.04.2019
Bli sterk med farmer’s walk
01.04.2019
6 nye sunnere vaner
14.03.2019