Bør du droppe løping som oppvarming?

Postet av Noshin Riaz den 9. Apr 2019

Er løping den beste måten å varme opp før styrketrening, eller finnes det alternativer som er like gode eller bedre?

Hvorfor oppvarming?

La oss først ta et skritt tilbake og se på hvorfor vi skal varme opp i det hele tatt. Det man først og fremst ønsker å oppnå ved å varme opp er å øke den fysiske og psykiske kapasiteten. En god oppvarmingssekvens hvor man hever kroppstemperaturen kan bidra til å øke sirkulasjonen til musklene, forbedrer bevegeligheten og reduserer risikoen for skader. Ved å bruke spesifikk oppvarming, det vil si oppvarmingsøvelser som er spesifikke for den treningsøkten man skal gjennomføre, kan det også være mulig å forbedre “kontakten” med musklene, det vil si nervesystemets evne til å aktivere muskelfibre i den påfølgende aktiviteten. Det er også vanlig at man føler seg langt mer skjerpet mentalt og mer klar for trening etter å ha varmet opp.

Gjør noe mer spesifikt

Med andre ord er det mange gode grunner til å varme opp før styrketrening. Men er virkelig løping den beste måten å gjøre det på? Det er lite som at løping skal være noe bedre enn andre aktivitetsformer. Løping kan fungere fint som generell oppvarming for å komme i gang og bli varm, men aktiviteten løping er veldig lite spesifikk for styrketreningen du skal utføre senere. Optimalt sett bør du fortsatt gjennomføre en mer spesifikk oppvarmingsdel med bevegelser som ligner på den treningen du faktisk skal utføre i øktas hoveddel.

Ta det rolig

Dersom du likevel skal løpe for å varme opp, må du passe på at du ikke tar i for hardt. En studie fra 2016 viste at løping i 20 minutter og oppover før styrketrening førte til dårligere prestasjoner i en påfølgende styrkeøkt (1). Desto hardere løpeøkten var, desto dårligere ble styrketreningen etterpå. Vær derfor forsiktig med at du ikke overdriver intensiteten og varigheten dersom du ønsker å få mest mulig ut av styrketreningen din. Dersom du holder intensiteten på et lavt til middels nivå, og du ikke lar varigheten gå noe særlig over 10 minutter, er det imidlertid lite som tyder på at det vil påvirke styrketreningen din negativt.

Bør du droppe løping som oppvarming?

Still deg selv dette spørsmålet: “Liker du å varme opp med løping før styrketrening?” Dersom svaret er ja, kan du selvsagt godt fortsette med det. Du bør passe på at ikke intensiteten og varigheten blir så høy at det spiser av overskuddet ditt og påvirker styrketreningen i negativ grad. Så lenge du passer på det, er det ingenting som tilsier at du bør la være å løpe som oppvarming.

Det finnes gode alternativer

Dersom du derimot er en av dem som ikke liker å løpe før styrketrening, kan du med god samvittighet la være. Det er absolutt ingenting som tilsier at du trenger å løpe før du trener styrke. Den generelle oppvarmingseffekten som løping gir, kan fint oppnås på spinningsykkel, romaskin, ellipsemaskin eller hvilken som helst annen aktivitetsform hvor store muskelgrupper settes i sving. De siste årene har det også blitt mer og mer vanlig med såkalt dynamisk oppvarming som består av strukturerte serier med tøyeøvelser som fungerer som oppvarming før styrketrening. Utført riktig kan slik dynamisk oppvarming være en god måte å arbeide med bevegelighet samtidig som man varmer opp. Det finnes mange alternativer for deg som vil slippe å løpe på mølla før du skal trene!

Av/trening.no/ Jørgen Holmemo


Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.