Problemer som hemmer løpingen
Postet av Noshin Riaz den 9. Jun 2016
er får du ekspertenes beste og enkleste tips til hva du selv kan gjøre med vanlige plager som hard hud, fotvorter og neglesopp.
Sommeren, med sine varme og lange dager, er høysesong for løping. Løpegleden er sjelden større enn når man legger kilometerne bak seg under norsk sommersol. Vanlige fotplager kan imidlertid hemme løpegleden.
Blant sommerens høydepunkter er de gode, lange løpeturene på godværsdager i norsk natur. For mange er disse turene en del av påfyllet som trengs før man skal møte høsten og vinteren. Siden mange tar lettere på fotpleien i løpet av vinteren, kan det imidlertid ha oppstått plager som kommer i veien for løpegleden.
Rikke Albrigtsen er fotterapeut på Artesia i Oslo. Hun er ikke ukjent med at mange tar lettere på fotpleien i løpet av vinteren.
– Vi lever i et land med noen kalde, mørke måneder der mange bruker mindre tid på stell av føttene. I en travel hverdag er dette blant det som først velges bort når man uansett går i store, varme sko og støvler i flere måneder. Resultatet blir føtter som trenger ekstra omsorg når sommeren kommer, sier Rikke.
Hard hud
En god start er å bli kvitt hard hud. Rikke forteller:
– Fil føttene, og fortsett med dette én gang i uken. Du kan for eksempel gjøre det når du er i dusjen, eller benytte varmere dager til å ta med deg fotbadet ut i solen. Husk å smøre føttene med en god fotkrem, og gjenta dette som en fast rutine før du legger deg. Når du gjør det om kvelden, gir kremen friskhet og fukt til føttene i løpet av natten – og du blir klar til å hoppe rett i de nye løpeskoene når du våkner, sier Rikke. Hun fortsetter:
– Tiden er også kommet for å gi føttene så mye luft som mulig. Det føles godt, og gjør at de raskt føles bedre. Gå barbent – har du plen eller bor i nærheten av en park, kan du la føttene kjenne gress som underlag. Det gir følelse av velvære, og er sunt og godt.
Fotvorter
Et vanlig problem for mange, er at det dukker opp en eller flere fotvorter i løpet av de kalde månedene. Rikke forteller at dette enkelt kan behandles på hjemmebane:
– Har du vært uheldig og fått en fotvorte i løpet av vinteren, trenger du ikke la dette stoppe deg. Du behandler den enkelt hjemme med VorteFri én gang i uken (finnes i alle apotek). Vortemiddelet tørker ut vorten fra innsiden, og er en smertefri behandling. Det er fargeløst, så det synes ikke at du har påført produktet.
Fotterapeuten forteller at man enkelt kan forebygge plager som dukker opp når man tar i bruk nye skopar:
– Det er lett å få gnagsår når du tar i bruk nye sko. Husk å variere mellom ulike par, da får føttene tid til å venne seg til de nye sommeranskaffelsene. Husk å ta på gnagsårplaster hvis såret dukker opp, da stopper du det fra å bli større, fortsetter Rikke Albrigtsen på Artesia.
Apotekerens råd om neglesopp
En annen som er godt kjent med nordmenns forhold til egne føtter på denne tiden av året, er Mari Solberg (bildet), apoteker på Vitusapotek Jernbanetorget. Hun ser stadig folk komme innom for å behandle fotplager, og neglesopp er en gjenganger. Problemet er plagsomt for løpere, men er lett å behandle.
– Dette er en vanlig soppinfeksjon som mange pådrar seg, den starter ved at fotsopp smitter over til neglene. Dette skjer ikke minst når føttene i løpet av vintermånedene får mindre luft og ventilering i varme og tette vintersko. Soppen trives nemlig best under varme, fuktige og tette forhold. Månedene som kommer er derfor optimale for å behandle soppen, siden de som regel gir mulighet for å la føttene få mer luft, sier Mari, før hun fortsetter:
– I ditt nærmeste apotek finner du enkel behandling i form av reseptfrie soppmidler. Disse gir lokalbehandling mot neglesoppen, og dreper og hemmer soppen. Nalox er et slikt lokalbehandlende middel som finnes i de fleste apotek, og som mange får god effekt av. Husk at føttene skal vaskes og tørkes før du påfører middelet, fortsetter apoteker Mari Solberg.
Unngå skippertakene
Til slutt kommer fotterapeut Rikke med en liten oppfordring:
– Det beste er selvfølgelig å stelle føttene hele året. Da slipper du skippertaket når sommeren kommer, og føttene får den oppmerksomheten de bør ha som dine trofaste bærere året gjennom – ikke minst på sommerens gode, lange løpeturer, avslutter hun med et smil.
Trening.no/Eivind Bye
Kommentarer
Logg inn for å skrive en kommentar.
Siste fra Noshin Riaz
Seks krevende plankevarianter
03.06.2019
Tre øvelser for raske ankler
21.05.2019
Bør du droppe løping som oppvarming?
09.04.2019
Bli sterk med farmer’s walk
01.04.2019
6 nye sunnere vaner
14.03.2019