Hvor mye bør du trene?

Postet av Agdesidens Rederi den 11. Des 2013

Hvis du klarer å være fysisk aktiv minst 30 minutter hver dag vil det kunne bidra til store helsemessige gevinster!

Høyere intensitet og kortere tid?

Anbefalingen om 30 minutter daglig aktivitet baserer seg på aktivitet med moderat intensitet, tilsvarende 12-13 på Borgs skala. Dette kan for eksempel være 30 minutter rask gange. Jo høyere intensitet og jo mer andpusten du blir, jo mer energi (kalorier) bruker du. Dermed kan du faktisk gjøre unna den anbefalte halvtimen på kortere tid. Dersom du for eksempel tar deg en joggetur har du unnagjort den anbefalte halvtimen i løpet av 18 minutter. Da kan du enten si deg fornøyd med dagens innsats, eller (siden du allerede er i gang:) løpe ti minutter til for å få en ekstra treningseffekt.

Velg aktiviteter du liker

En god ting kan aldri sies for ofte: Det viktigste er at du velger en aktivitetsform som du liker! Bestem deg for en form for bevegelse som du liker: rask gange, sykling inne eller ute, utelek med barn, skigåing, en lang tur med hele familien i skog og mark eller langs sjøen, spinning, aerobic, svømming, styrketrening, ballspill eller lignende. Husk, det er like viktig og like effektivt å være aktiv og bevege seg mer i hverdagen som å gå på treningssenter.

Hva hvis du ikke har tid en dag?

Dersom det er en dag du vet at du ikke har mulighet til å bevege deg, kan du selvfølgelig doble dosen dagen før eller etter. Eller du kan bevisst gå inn for å bevege deg en time annenhver dag istedenfor en halv time hver dag, hvis du synes dette er lettere å gjennomføre i lengden. Det viktigste for helsen og energiforbruket er antall minutter du har beveget deg i løpet av en uke.

Kan jeg trene meg ned i vekt?

Dersom trening alene skal bidra til vektnedgang må du derimot trene minst 120 minutter hver dag. For personer med stor overvekt vil det ofte være vanskeligere enn å endre kostholdet sitt for å oppnå energireduksjon og vekttap. Derfor vektlegger de fleste vektreduksjonsprogrammer endring av kosthold i større grad enn fysisk aktivitet. For å opprettholde et større vekttap er det vist at 60 – 90 minutter med moderat fysisk aktivitet er nødvendig. Uansett er det viktig å ikke starte for ambisiøst, da er det lett at du får belastningsskader eller blir veldig lei i løpet av kort tid.

Fysisk aktivitet virker avstressende

Når du trener, stiger adrenalinnivået, uten at det oppleves som stressende. Etter at du har trent, synker adrenalinnivået vanligvis ned til under hvilenivå. Dette gir en følelse av velvære og avslapping.

Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.