Trening foran slanking

Postet av Agdesidens Rederi den 11. Des 2013

Vi hører ofte at det er bedre å være fet og trent enn å være tynn og utrent. Men stemmer dette?
Ifølge en ny, dansk undersøkelse som er publisert i tidsskriftet Obesity , er det liten tvil om at mosjon er svaret. Og dermed føyer studien seg inn i rekken av andre undersøkelser som antyder det samme.

Studien konkluderer med at om menn ønsker å være sunne, bør de mosjonere hver dag, og få pulsen opp ved et par av øktene.

Dette vil være langt smartere enn å gå ned i vekt, hvis målet er å endre vaner og leve et sunt liv.

Studerte overvektige menn
De danske forskerne har studert hvordan kost og mosjon påvirker overvektige menn mellom 20 og 40 år.

Undersøkelsene ble utført under tre intensive måneder der det ble tatt blant annet blod- og muskelprøver fra 48 menn som alle hadde noen kilo for mye på kroppen.

De ble inndelt i forskjellige grupper, og endret enten energibalansen ved hjelp av mosjon eller dietter, mens noen levde som normalt.

Til det danske magasinet Videnskab, sier forskeren bak studien, Pernille Nordby, at regelen selvfølgelig er å spise så sunt som mulig. Men hun understreker at har du et liv der det er vanskelig å finne overskudd eller energi til å endre kosten, bør du vite at du blir langt sunnere av å bruke energien din på fysisk aktivitet i stedet for å legge om kosten.
Analysene forskerne har gjort, viser tydelig at mosjon er den beste måten å kontrollere blodsukkeret i kroppen på - ved at holde insulinresistens og glukoseintoleranse nede.

Mosjon er altså langt bedre enn å legge om kosten hvis målet er å holde alvorlige sykdommer som type 2-diabetes på avstand.

Gjelder også for hjertesykdom
Også andre studier har konkludert med det samme som de danske forskerne.

NHI.no har tidligere omtalt en studie fra NTNU i Trondheim som viser det samme: at det er bedre å ha noen kilo for mye og være fysisk aktiv - enn å være slank og utrent.

En av forskerne bak studien, Arnt Erik Tjønna, poengterte at overvektige personer med økt risiko for hjertesykdom, kan oppveie denne risikoen ved å være fysisk aktive.

Les om denne studien her


Ifølge Tjønna er det trolig bedre med kvalitet enn kvantitet når det kommer til treningen. I en annen studie har nemlig Tjønna og hans kolleger vist at færre, men hardere treningsøkter er bedre enn økter med moderat intensitet.

- Med høy intensitet kan man slippe unna med to til tre treningsøkter i uka. Noe som er positivt med tanke på at mange ikke klarer å trene like mye som dagens anbefalinger. Nå ser vi at effekten er bedre med færre økter med høy intensitet, sier han.


AV: trening.no/Marte Lein, 16.november.2013

Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.