Melk etter treningsøkt gir like bra effekt som proteintilskudd.

Postet av Noshin Riaz den 11. Jan 2018

De fleste av oss tror at muskler elsker proteintilskudd og svulmer opp som bare det, men forskning viser at lettmelk har samme effekt.

–  Det som fører til økt muskelmasse og muskelstyrke er trening. Folk må slutte å tillegge proteinpulver effekten av det at de får mer muskler og styrke når de trener til eksterne ting. De bør isteden ta æren for det selv, sier Håvard Hamarsland, doktorgradsstipendiat ved Norges idrettshøyskole til høyskolens nettsider.

Hamarsland er akkurat i ferd med å avslutte doktorgradsavhandlingen «Melkeprotein og styrketrening» der han har sammenlignet effekten av tre ulike melkeproteinprodukter på muskelmassen og muskelstyrken til yngre og eldre som trener styrke.

Tre melkeproteinprodukter ble testet ut på unge mellom 20 og 35 år, og eldre over 70 år som trente styrke. Det ene var lettmelk, det andre var WPC-80 som kalles mysepulver og er det mest brukte i Norge, og det tredje var det nye pulveret nativ myse, kjent som «native whey» som inneholder mer av aminosyren leucin enn vanlig mysepulver.

Hamarsland fant at nativ myse førte til en høyere konsentrasjon av leucin i blodet, og høyere proteinsyntese i musklene fem timer etter treningsøkta enn melk, men ikke mer enn vanlig myse. Resultatet var det samme for både unge og eldre.

– Men hva som skjer fem timer etter ei treningsøkt forteller ikke hele historien om hvor effektivt et proteintilskudd er. Derfor gikk vi videre og gjorde en langtidsstudie på trening for å se effekten over tid, sier han til nettstedet.

Siden vanlig myse og nativ myse viste seg å ha samme effekt i forrige studie, sammenlignet de nå bare lettmelk og nativ myse. 36 yngre og 30 eldre fulgte et styrketreningsprogram tre ganger i uka, og fikk tilskudd med 20 gram protein to ganger per dag. De eldre trente i 11 uker, de yngre i 12. Det store spørsmålet var altså om de som fikk nativ myse utviklet mer muskler og styrke enn de som fikk lettmelk?

– Vi målte hvordan muskelstyrke og masse økte over perioden. Men det var ingen forskjell på de to proteinene. Over tid er altså melk like effektivt som det nye superproteinet, konkluderer Hamarsland.

Her kan du lese mer om prosjektet


Av NIH.NO


Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.