Delta på Ironman i triathlon, Haugesund

Postet av Sverre Flatebø den 4. Jun 2014

Hei alle

I begynnelsen av juli i fjor, 2013, stilte jeg opp som frivillig på et større idrettsarrangement vi hadde her i byen, nemlig triathlonkonkurransen Ironman 70,3 i Haugesund. Som idrettsinteressert, og opptatt av at folk holder seg i aktivitet og trening, tenkte jeg at det var kjekt å hjelpe til under dette arrangementet slik at det skulle bli best mulig og bli en folkefest både for deltagere og byens publikum.

I løpet av alle timene vi under løpet delte ut energidrikk, bananer og kalde svamper, så vi masse svette folk, stive ben, samt tung pusting og pesing. Alle ting isolert sett slitsomt og negativt… Men, da har en ikke vurdert idrettsgleden, mestringsfølelsen og folkefesten! Som publikumer/frivillig hjelper opplevde jeg at mer eller mindre samtlige deltagere var utrolig glade, fornøyde, og stolte over hva de var med på, for ikke å snakke om lettelsen ved å ha klart målet sitt. Dette ga de sannsynligvis en av de største «boostene» de noen gang hadde hatt i sin idrettskarriere.

Dermed, på vei hjem til boligen min, etter vi hadde ryddet opp alt sammen på vår drikkestasjon, bestemte jeg meg for at neste årskulle jeg være med! Jeg måtte dermed forberede meg på å bytte ut min relativt komfortable mosjonisttilværelse med trim 2-3 ganger i uken, til i hvert fall å bli litt mer målrettet og strukturert for å kunne gjennomføre Ironman 70,3 i Haugesund 2014.

Først og fremst måtte jeg lære meg å svømme! Allerede tidlig på høsten satte Haugesund triathlonklubb opp svømmekurs og svømmetreninger. Målet ble å få til en svømmetrening i uken. Det skulle gi omtrent 45 svømmetreninger før konkurransedagen, noe jeg håpet var tilstrekkelig.

Allerede første trening ble det for min del konstatert at jeg ikke hadde noe medfødt svømmetalent, og jeg hadde MER ENN NOK med å svømme 25 meter med en teknikk jeg trodde var crawl. Etter en del timer med veiledning har jeg funnet ut at jeg nesten manglet for mye til å i det hele tatt kalle teknikken crawl. Når dette skrives har jeg drøyt 4 uker igjen til Ironman, og kan nå svømme 200-300 meter sammenhengende med crawl før det trengs en pustepause. Litt mer jobb å gjøre altså… Men er like fullt optimist:-)

Sykling og løping er på mange måter enklere. Her kan en ihvert fall ikke synke og drukne. En ser likevel fort at en skulle ha trent litt mer og litt smartere. Med arbeid og familie kan en jo ikke alltid trene. Med fire barn, der tre av disse går i barnehage, klarer vi også å få tak i det meste som finnes av uønsket bakterieflora. Dette sniker seg inn i hus, og gir stadige sykdommer og pauseperioder fra treningen.

Det kan i og for seg være smart med pauseperioder, men problemet mitt har vært at jeg gjerne ville ta igjen «alt det tapte» fra da en var syk. Da skjer det at en kan trene alt for mye i forhold til restitusjon. Det gir igjen overtrening og manglende formutvikling. Som Ironman-ansvarlig Ivar Jacobsen sier; en må huske å glede seg over de treningene en får gjort, og ikke irritere seg over de treningene en ikke får gjort. DET ER KLOKE ORD.

Jaja, det er ikke så farlig. Jeg gleder meg faktisk likevel voldsomt til å være med! Til å være en del av folkefesten! Til å grue meg de siste dagene, til å ha vondt i magen og til å være stiv og støl, til å være tappet for energi og til å puste og pese langs veien mens folk roper og heier. For til slutt å forhåpentligvis passere målstreken!!! Glad og lettet over å ha klart det! Til å vite at nå kan det feires! Nå kan det slappes av! Og til å juble og grine samtidig mens en gir en venn eller familie en god og svett klem.-------

Etter et lite år med variert trening, fordelt på svømming, sykling og løping, er jeg blitt en stor tilhenger av triathlon som folkehelsesport. Jeg kan knapt tenke meg noe mer allsidig trening, der en knapt rekker å bli lei av aktiviteten, og knapt rekker å få skader. De fleste klarer ikke mer enn 1-2 økter av hver disiplin i uken, og da blir det nærmest til at en gleder seg til endelig å løpe eller å sykle igjen:-)

Etter løpet vil jeg skrive et nytt blogg-innlegg her på siden til dere, mine maritime treningsvenner. Målet er å motivere til aktivitet, til å trene for å oppnå velvære og trivsel. En Ironman triathlonkonkurranse trenger absolutt ikke være målet for alle!!!

Likevel har jeg et mål om at minst 10 personer som bruker treningsportalen vår, uansett alder, kjønn, nivå eller treningsmengde, skal melde seg på og delta på Ironman 70,3 i Haugesund 2015!

Nå er det over et år til! Klarer du å suge litt påutfordringen og bli motivert for å prøve deg? Da har du et drøyt år på deg. Og så kan vi i fellesskap motivere hverandre inne i et forum som vi da oppretter i web-portalen.

Vi ses.

Mvh
Sverre Flatebø

15 Kommentarer

Kommentarer

 • Håvard Boldvik

  Flott innlegg! Påmeldt 2015 :-)

  24 august 2014
 • Endre Dommersnes

  Flott innsats. :). Dette klarte du jo fint. Står respekt av dette Sverre

  16 juli 2014
 • Sverre Flatebø

  Hei Andreas. Jeg kommer til å skrive mer om opplevelsen med Ironman, men det var minst sagt EN TOPP OPPLEVELSE! Anbefales sterkt, og jeg håper du blir med neste år. Jeg stiller også igjen, helt sikkert:-)

  08 juli 2014
 • Andreas Brinkhoff Söderström

  Ligger med båten på varv i Haugesund så igår var jag på land och simmade två varv på Ironmanbanan, mycket fin simning, hoppas kunna vara med nästa år.

  01 juli 2014
 • Sverre Flatebø

  Hei Kristen. Kjekt å høre fra deg! Høres jo helt top ut med Rio Maraton! Det er ikke så viktig om folk vil være med på Ironman eller ikke, men det er veldig flott om en kan sette seg noen mål. Da har en noe konkret en kan trene mot, og det har jo du I aller høyeste grad! Og det har du jo også hatt I alle år:-) Vi høres igjen.

  25 juni 2014
 • Kristen Bue

  Lykke til Sverre, dette går helt sikkert godt. Meget viktig å sette seg mål. Skulle ønska at jeg kunne ha deltatt men det går desverre ikke lenger å delta på slike triatloner men kortere går. Er nå påmeldt til Rio Maraton.

  24 juni 2014
 • Sverre Flatebø

  Hei Stein Are. Det høres jo ut som en god ide, at du er på "treningsleir" i utlandet der du bor, og så kommer du til Norge og Haugesund på ferie i begynnelsen av juli. Jeg tror dette er et kjempekjekt arrangement å være med på, med over 1500 deltagere. Neste år kan det fort bli nærmere 2000. En opplevelse tror jeg:-) Vi holder kontakten!

  21 juni 2014
 • Stein Are Veum Nilsen

  Bra innlegg, er og aktiv både ombord og heime på fri. Er mogleg kandidat, kjem an på fri eller jobb, og så bur eg i utlandet, men reiser til Noreg nokre ganger i løpet av året, so kanskje .,.,., ?

  20 juni 2014
 • Jacob Opheim

  det skal eg gjøre, melder meg inn til høsten så får begynne svømme trening hardt da, så håper eg er på fritur når Ironman 2015 kommer. men lykke til dette året, kommer til å følge med på disse sidene.

  12 juni 2014
 • Sverre Flatebø

  Det er jo knall Jacob, om du henger deg på Ironman 2015! Alt kan læres som du sier:-) Anbefaler å melde deg inn i en Triathlonklubb (Haugesund Triatlonklubb, sjekk www.haugesundtri.no). I en klubb er det god oppfølging, mange å bli kjent med, og mange råd og tips!

  12 juni 2014
 • Jacob Opheim

  Har samme problem her, synker som et anker, men alt kan vel læres, så satser hardt på å gjennom føre Iroman 2015 jeg også :)

  11 juni 2014
 • Sverre Flatebø

  Mange takk for hilsen Endre:-)

  10 juni 2014
 • Endre Dommersnes

  Står respekt av dette Sverre. :) Vet ikke om jeg hadde klart dt selv om jeg har løpt mange halv maraton. Det er den svømmingen med meg også. Lykke til. Vi følger med deg :)

  08 juni 2014
 • Sverre Flatebø

  Om du synker som en stein Liv Randi, så synker jeg som et anker! Så det er håp for oss alle...

  05 juni 2014
 • Liv Randi Sira

  Wow!! Ønsker deg masse lykke til! Jeg synker dessverre som en tung sten i vann og fortrekker derfor vinterutgaven av triathlon. TØFT!

  05 juni 2014

Logg inn for å skrive en kommentar.